Skip to content

Latest commit

 

History

History
53 lines (29 loc) · 3.08 KB

File metadata and controls

53 lines (29 loc) · 3.08 KB

2.1 Hello, Go

Go ile uygulamalar geliştirmeden önce, nasıl basit programlar yazabiliriz onu öğrenelim. Temeli atamdan koca bir bina inşa edemezsiniz. Bu yüzden, bu bölümde basit bir program yazarak söz dizimini öğreneceğiz.

Program

Uluslararası gelenekler göre, bir programala dilini öğrenmeye başlarken genelde "Merhaba dünya" ile kodlanmaya başlanır.

Hazır mısınız? Öyleyse başlayalım!

package main

import "fmt"

func main() {
	fmt.Printf("Merhaba, dünya ya da 你好,世界 ya da καλημ ́ρα κóσμ  ya da こんにちは世界\n")
}

Aşağıdaki cümleyi ekrana basavaktır.

Merhaba, dünya ya da 你好,世界 ya da καλημ ́ρα κóσμ ya da こんにちは世界

Açıklama

Bilmeniz gereken ilk şey Go programları package(paket)'lerden meydana gelir.

package<paketİsmi> (Bu örnekte package main) satırı bize bu programın main paketine ait olduğunu, ve main kelimesi ise bu programın uzantısı .a olan bir kütüphane olarak değil bir yazılım olarak derleneceğini söylüyor.

Her çalıştırılabilir program sadece bir main paketi içerebilir, ve main adında argüman almayan ve bir değer dönemeyen fonksiyona sahip olamalıdır.

Merhaba, dünya… yazdırabilmek için, Printf adında bir fonksiyon çağırdık. Bu fonksiyon fmt paketinden geliyor, import "fmt" satırı ile gerekli paketi çağırmış olduk.

Go'daki paket mantığı Python dili ile benzer, ve birkaç avantajı var: Modülerlik (prograını bir çok parçaya ayırabilirsiniz) ve tekrar kullanabilme (her modul başka ugulamalar için kullanılabilir). Paket konseptinden biraz bahsetmiş olduk, daha sonra kendi paketimizi oluşturacağız.

Beşinci satırda, func kelimesi main fonksiyonumuzu tanımladık. Fonksiyon gövde {} parentezlerin arasında; C, C++ ve Java'da olduğu gibi.

Gördüğünüz gibi, herhangi bir arguman almıyor. Argüman alan, belirli bir değer dönen ve birden fazla dönüş değeri olan fanksiyonlar yazmasını öğrenceğiz.

Altıncı satırda, fmt paketinden Printf fonksiyonunu çağırdık. Çağırma işlemi <paketİsmi>.<fonskiyonismi> şeklinde Pthyon'da olduğu gibi.

1.ünitede bahsettiğimiz gibi, peket ismi ve paket dosyalarını içerin dizinin ismi farklı olabilir. Burada <paket ismi> package <paket ismin>den geliyor, diznin isminden değil.

Yukarıdaki örneğin ASCII olmayan karakterler içerdiğini fark etmişsinizdir. Buradan da anlayacağınız üzeri Go UTF-8'i ön tanımlı olarak destekliyor. Herhangi bir UTF-8 karakterini programınızda kullabilirsiniz.

Sonuç

Go package (Python'daki modüller gibi) mantığını kullanarak programları organize ediyor. main.main() (bu fonksiyon main paketinde olmalı) fonksiyonu programınızın başlangıç noktası. Go öntanımlı olarak UTF-8 destekliyor, zaten Go'nun oluşturanlardan biri UTF-8 yaratan kişi, bu yüzden Go ilk çıktığınadn beri çoklu dil desteğine sahip.

Linkler