Skip to content

Commit

Permalink
Aanpassingen Paul & Frank
Browse files Browse the repository at this point in the history
  • Loading branch information
ju5tu5 committed Oct 11, 2024
1 parent b155be4 commit 70893ab
Show file tree
Hide file tree
Showing 2 changed files with 12 additions and 8 deletions.
Empty file.
20 changes: 12 additions & 8 deletions docs/reflectie.md
Original file line number Diff line number Diff line change
Expand Up @@ -2,7 +2,7 @@

In dit document reflecteert FDND ten behoeve van de Midterm Review op 21 november 2024 op haar bestaan. Dit gebeurt aan de hand van het [TNO-dossier](/TNO-dossier.html). In dat document staat immers de beoogde en vergunde opleiding beschreven. We lopen met het docententeam, opleidingscommissie, studenten en onze contacten in het bedrijfsleven de hoofdstukken na en reageren op die paragrafen waar wij ontwikkelingen in voorzien of gemaakt hebben. Onze kritische reflectie heeft daarmee dezelfde structuur als ons TNO-dossier en volgt qua opbouw de vier standaarden van de NVAO.

FDND is trots op de bereikte resultaten! Er staat een mooie opleiding met een gedegen fundament waar wij als team het volste vertrouwen in hebben. De beroepspraktijk is op allerlei manieren betrokken bij de opleiding en wij hanteren hetzelfde jargon. *Agility* zit verweven in ons DNA, wij *itereren* doorlopend en brengen zo onze kwaliteit naar een steeds hoger niveau. Ook studenten werken doorlopend iteratief aan échte projecten voor échte opdrachtgevers. Het omarmen van *GitHub* als publieke *code-repository* en de bijbehorende projecttools (issues, projectboard, branches, pull-requests) werpt zichtbaar vruchten af. Niet alleen zijn onze interne projecten (bijv. deze docs website) georganiseerd en transparant, ook kunnen studenten na hun opleiding naadloos door in de beroepspraktijk.
FDND is trots op de bereikte resultaten! Er staat een mooie opleiding met een gedegen fundament waar wij als team het volste vertrouwen in hebben. De beroepspraktijk is dit met ons eens en is op allerlei manieren betrokken bij de opleiding en wij hanteren hetzelfde jargon. *Agility* zit verweven in ons DNA, wij *itereren* doorlopend en brengen zo onze kwaliteit naar een steeds hoger niveau. Ook studenten werken doorlopend iteratief aan échte projecten voor échte opdrachtgevers. Het omarmen van *GitHub* als publieke *code-repository* en de bijbehorende projecttools (issues, projectboard, branches, pull-requests) werpt zichtbaar vruchten af. Niet alleen zijn onze interne projecten (bijv. deze docs website) georganiseerd en transparant, ook kunnen studenten na hun opleiding naadloos door in de beroepspraktijk.

FDND studenten zijn blij, dit blijkt voor het 2e jaar op rij uit lovende resultaten in de NSE ([zie studiekeuze123.nl](https://www.studiekeuze123.nl/opleidingen/20503-frontend-design-development-hogeschool-van-amsterdam-hbo-associate-degree)). In 2023 ontving FDND het predicaat Topopleiding en het ligt in de lijn der verwachting dat wij dat ook dit jaar weer zullen ontvangen. Natuurlijk is de NSE niet leidend, wij merken ook in blokenquetes en tijdens gesprekken met studenten dat ze overwegend tevreden zijn.

Expand All @@ -16,29 +16,33 @@ De opleiding Frontend Design & Development (FDND) wordt doorlopend en in overleg

### Visie op het beroep

De door ons in 2020 opgestelde [visie op het beroep](/TNO-dossier.html#visie-op-het-beroep) doorstaat de tand des tijds. In het vakgebied zijn een aantal ontwikkelingen waar we op willen reflecteren. Het frontend vakgebied ontwikkelt continu en dit levert best wat uitdagingen. Gebruikelijke uitdagingen als i) de snelle evolutie en vervanging van technologie, frameworks en tools en ii) de blijvende zorg voor compatibiliteit, platform onafhankelijkheid, toegankelijkheid en prestaties welke daardoor steeds complexer wordt. Maar ook nieuwe uitdagingen zoals het ontstaan van iii) een groeiende kloof tussen javascript gerichte full-stack web programmeurs en HTML/CSS gerichte ontwikkelaars en de iv) opkomst van het fenomeen AI, in het bijzonder *Large Language Model (LLM)* en de impact op het werk van frontend design & developers.
De door ons in 2020 opgestelde [visie op het beroep](/TNO-dossier.html#visie-op-het-beroep) doorstaat de tand des tijds. In het vakgebied zijn een aantal ontwikkelingen waar we op willen reflecteren. Het frontend vakgebied ontwikkelt continu en dit levert best wat uitdagingen. Gebruikelijke uitdagingen als i) de snelle evolutie en vervanging van technologie, frameworks en tools en ii) de blijvende zorg voor compatibiliteit, platform onafhankelijkheid, toegankelijkheid en prestaties welke daardoor steeds complexer wordt. Maar ook nieuwe uitdagingen zoals het ontstaan van iii) een groeiende kloof tussen javascript gerichte full-stack web programmeurs en HTML/CSS gerichte ontwikkelaars en de iv) opkomst van het fenomeen genAI, in het bijzonder *Large Language Model (LLM)* en de impact op het werk van frontend design & developers.

#### Snelle evolutie

De halfwaardetijd van kennis met betrekking tot libraries, frameworks en tooling is in het frontendvakgebied vrij kort. Daarentegen verandert er in de basis van webtechnologie HTML/ CSS/ JS minder. Natuurlijk zijn er maandelijks uitbreidingen op CSS, echter het selecteren van HTML elementen om stijlregels te koppelen is nog steeds hetzelfde en ook de semantiek van HTML elementen is al jaren gelijk. Die tweeledigheid wordt gereflecteerd in de inhoud van het curriculum, we bieden studenten een stevige basis én de capaciteit verandering te omarmen. De beoogde opzet van de opleiding doet dus recht aan dit facet van het vakgebied.

#### Blijvende zorg

Het vakgebied vraagt nogal wat van docenten, deze hebben een blijvende zorg voor compatibiliteit, platformonafhankelijkheid, toegankelijkheid en prestaties. Met name toegankelijkheid wordt nog belangrijker door de aangekondigde invoering van digitale toegankelijkheidswetgeving in 2025. In de paragraaf [aansluiten bij de actualiteit](#aansluiten-bij-de-actualiteit) gaan we hier verder op in.
Het vakgebied vraagt nogal wat van docenten, deze hebben een blijvende zorg voor compatibiliteit, platformonafhankelijkheid, toegankelijkheid en prestaties. Met name toegankelijkheid wordt nog belangrijker door de aangekondigde invoering van digitale toegankelijkheidswetgeving in 2025. Gelukkig zijn onze docenten zeer gepassioneerd over het frontend vakgebied, leren we van elkaar en met elkaar en is het bedrijfsleven op allerlei manieren betrokken bij de opleiding. In de paragraaf [aansluiten bij de actualiteit](#aansluiten-bij-de-actualiteit) gaan we dieper in op wat dit precies inhoudt.

#### Groeiende kloof

Er ontstaat een groeiende een kloof tussen javascript gerichte full-stack web programmeurs en HTML/CSS gerichte ontwikkelaars ([Coyier, 2019](https://css-tricks.com/the-great-divide/)). Binnen de HvA bestaat een Ad opleiding Software Development waar ze webtechnieken richten op de backend van websites, daarnaast wordt ook een beetje aandacht besteed aan de frontend. Bij FDND richten wij voornamelijk op de frontend maar leren we studenten in semester 2 en 3 ook wat backend technieken. De gerichtheid bij het aanbod van backend technieken blijft bij ons altijd de *front of the frontend*. Deze keuze heeft impact op de inhoud van het curriculum. In plaats van meer backend zijn 2 sprints in het 2e semester naar de frontend toe bewogen.

#### De opkomst van AI

LLM's, zoals ChatGPT, en AI-tools, zoals Co-Pilot, kunnen een verleidelijk hulpmiddel zijn voor aankomende junior frontenders, vooral in termen van snelheid, ondersteuning en leermogelijkheden. In de praktijk merken we dat studenten er veelvuldig gebruik van maken. Echter zien we terug in de dagelijkse begeleiding van studenten én bij assessments dat studenten die doorschieten in het gebruik van deze technologie juist minder grip krijgen op wat ze doen. Wij herkennen de conclusie van het artikel [Kids who use ChatGPT as a study assistant do worse on tests](https://www.popsci.com/technology/kids-who-use-chatgpt-as-a-study-assistant-do-worse-on-tests/) waarin over het leerrendment met gebruik van AI gesproken wordt. LLM's zijn wat ons betreft geen vervanging voor diepgaand leren, experimenteren, en samenwerking met anderen. Wij leren studenten een balans te vinden tussen het gebruik van deze technologie en het zelf ontwikkelen van vaardigheden door praktijkervaring en het opdoen van kennis uit betrouwbare bronnen, waarbij de nadruk ligt op het laatste.
LLM's, zoals ChatGPT, en andere genAI-tools, zoals Co-Pilot, kunnen een verleidelijk hulpmiddel zijn voor aankomende junior frontenders, vooral in termen van snelheid, ondersteuning en leermogelijkheden. In de praktijk merken we dat studenten er veelvuldig gebruik van maken. Echter zien we terug in de dagelijkse begeleiding van studenten én bij assessments dat studenten die doorschieten in het gebruik van deze technologie juist minder grip krijgen op wat ze doen, gelukkig zijn dat er niet veel. In dergelijke gevallen proberen wij uit te leggen hoe genAI als junior frontender kan bijdragen aan het leerproces, namelijk als sparringspartner om grip te krijgen op moeilijke concepten. Het klakkeloos genereren van code zonder begrip van de inhoud keuren wij af. Overigens is levert dit geen gevaar op voor de beoordeling, wij toetsen begrip en inzicht bij het werken aan projecten en geen producten.

Wij herkennen de conclusie van het artikel [Kids who use ChatGPT as a study assistant do worse on tests](https://www.popsci.com/technology/kids-who-use-chatgpt-as-a-study-assistant-do-worse-on-tests/) waarin over het leerrendement met gebruik van AI gesproken wordt maar er zijn ook tegengeluiden, bijvoorbeeld in het artikel [How does generative artificial intelligence impact student creativity?](https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2713374523000316) (aangereikt door @jayka45). Wat ons betreft ligt een belangrijk onderscheid in het type toepassing.

GenAI kan helpen meerdere oplossingsrichtingen te verkennen maar is geen vervanging voor het doorgronden van o.a. browser-API’s. LLM's zijn wat ons betreft dus geen vervanging voor diepgaand leren, experimenteren, en samenwerking met anderen, maar kunnen daar wel bij helpen. Wij leren studenten een balans te vinden tussen het gebruik van deze technologie en het zelf ontwikkelen van vaardigheden door praktijkervaring en het opdoen van kennis uit betrouwbare bronnen, waarbij de nadruk ligt op het laatste.

### Frontend op Ad niveau

Vooralsnog zijn we de enige Ad Frontend in Nederland en daarom schreven wij tijdens de TNO ons eigen profiel. Uiteraard in nauwe samenspraak met het werkveld en rekening houdend met wettelijke kaders en verwante opleidingen. Wij beschreven hoe een frontend opleiding er op NLQF niveau’s 4, 5 en 6 uit zou kunnen zien. Deze beschrijving staat in het [beroeps en opleidingsprofiel](/assets/docs/Bijlage03_BeroepsEnOpleidingsprofiel.pdf) op pagina 15. Ook hebben we onze [leerresultaten](/assets/docs/Bijlage01_Leerresultaten.pdf) en de landelijke gedragscriteria en bijbehorende gedragsindicatoren getoetst aan het landelijk profiel CMD, HBO-ICT, de kwaliteitsraamwerken NLQF en EQF, de Dublin Descriptoren en tenslotte het e-Competence framework.

Aansluiten bij een bestaand Landelijk Associate degree Overleg (LAdO) is lastig omdat geen van de bestaande groepen aansluit op ons profiel. Daarom zoeken wij partnerschap buiten Nederland. Via Chain 5 zijn we in contact gekomen met Hogeschool PXL (België). Alhoewel de gerichtheid niet precies hetzelfde is zijn daar 2 practoraten, Web-development en Web-design. Een eerste officieel overleg moet nog plaats vinden.
Aansluiten bij een bestaand Landelijk Associate degree Overleg (LAdO) is lastig omdat geen van de bestaande groepen aansluit op ons profiel. Daarom zoeken wij partnerschap buiten Nederland. Via Chain 5, de Europese community voor niveau 5 of Ad onderwijs, zijn we in contact gekomen met Hogeschool PXL (België). Alhoewel de gerichtheid niet precies hetzelfde is zijn daar 2 practoraten, Web-development en Web-design. Een eerste officieel overleg moet nog plaats vinden.

### Leerresultaten

Expand Down Expand Up @@ -78,7 +82,7 @@ In dit hoofdstuk bekijken we de onderwijsleeromgeving. Na reflectie op het [dida

De opleiding Frontend Design & Development (FDND) leidt flexibele, zelfstandige en praktijkgerichte Frontend professionals op die goed functioneren binnen een snel ontwikkelende en veranderlijke beroepspraktijk. Bij FDND staat de beroepspraktijk centraal en het onderwijsprogramma is een vertaling van beroepstaken en daarbij behorende kennis, vaardigheden en gedrag naar leerresultaten.

Het onderwijs is bij FDND ingedeeld semesters en sprints. Een sprint duurt drie weken en na drie sprints worden studenten beoordeeld bij een assessment. Elk semester heeft een midterm en een endterm assessment. Tijdens sprints werken studenten aan leertaken. In onderstaande afbeelding is ingezoomd op semester 1, sommige sprintnamen zijn inmiddels aangepast.
Het onderwijs is bij FDND ingedeeld in semesters en sprints. Een sprint duurt drie weken en na drie sprints worden studenten beoordeeld bij een assessment. Elk semester heeft een midterm en een endterm assessment. Tijdens sprints werken studenten aan leertaken. In onderstaande afbeelding is ingezoomd op semester 1, sommige sprintnamen zijn inmiddels aangepast.

![Overzicht van semester 1](./assets/img/curriculum.png)

Expand Down Expand Up @@ -118,7 +122,7 @@ Om de studenten nóg directer te laten kennismaken met het vakgebied, werken ze
Studenten werken bij FDND veel samen, niet alleen met peers uit het eigen studiejaar maar ook met veel anderen. Zo hebben 2e jaars studenten gedurende het 3e semester een mentorrol waarin ze een dagdeel in de week 1e jaars studenten begeleiden op lesdagen. Een aantal studenten kiest ervoor hun mentorrol binnen de Ba Communication & Multimedia Design (CMD) uit te voeren als studentassistent bij Frontend vakken in jaar 2.

Wij beogen bij projecten nóg meer samen te werken met studenten van andere opleidingen. Er zijn verkennende gesprekken en in sommige gevallen al pilots bij Ba CMD, de Ad en MBO opleidingen in de richting Software Engineering en Ba HBO-ICT.
Wij beogen bij projecten nóg meer samen te werken met studenten van andere opleidingen. Er zijn verkennende gesprekken en in sommige gevallen al pilots bij Ba CMD, de Ad’s binnen FDMCI, MBO opleidingen in de richting Software Engineering en de Bachelor HBO-ICT.

### Studenten aan het roer

Expand Down Expand Up @@ -308,7 +312,7 @@ Bij de kickoff van een semster en bij elke sprintplanning (de eerste maandag van

Ook in het toetsproces is sprake van afnemende sturing (de student aan het roer). In semester 1 worden studenten bij de hand genomen en wordt het proces meerdere malen stap voor stap uitgelegd en geoefend, in semester vier zijn studenten in staat zelfstandig hun bewijslast te verzorgen.

Bij FDND is zowel formatieve als summatieve feedback gericht op de jaarlijks vastgestelde niveaumatrix. Formatieve feedback wordt vastgelegd in Portflow, summatieve feedback in de digitale leeromgeving waar studenten voorafgaand aan hun assessment een *snapshot* - d.w.z. momentopname - van hun Portflow inleveren. Zowel Portflow als het beoordelingsformulier in DLO zijn ingericht op basis van de vijf gedragscriteria. Het beoordelingsformulier is digitaal, dit heeft goede archivering en snelheid als voordeel. Studenten zijn na hun assessment direct op de hoogte van de totstandkoming van hun beoordeling, de behandelde vragen en hun antwoorden en de ontvangen feedback. Daarnaast worden courses op DLO goed gearchiveerd en zeven jaar bewaard.
Bij FDND is zowel formatieve als summatieve feedback gericht op de jaarlijks vastgestelde niveaumatrix. Formatieve feedback wordt vastgelegd in Portflow, summatieve feedback in de digitale leeromgeving waar studenten voorafgaand aan hun assessment een *snapshot* - d.w.z. momentopname - van hun Portflow inleveren. Zowel Portflow als het beoordelingsformulier in onze digitale leeromgeving (Brightspace) zijn ingericht op basis van de vijf gedragscriteria. Het beoordelingsformulier werd voorheen op papier ingevuld maar is tegenwoordig digitaal. Deze digitaliseringsslag heeft goede archivering en snelheid als voordeel. Studenten zijn na hun assessment direct op de hoogte van de totstandkoming van hun beoordeling, de behandelde vragen en hun antwoorden en de ontvangen feedback. Daarnaast worden courses op onze digitale leeromgeving goed gearchiveerd en zeven jaar bewaard.

### Organisatie en kwaliteitsborging van het toetsprogramma

Expand Down

0 comments on commit 70893ab

Please sign in to comment.