Nieuwe gebiedsniveaus moeten:
- Voor heel Vlaanderen van toepassing zijn
- Een relatief breed draagvlak hebben
- Goedgekeurd worden door de Redactiegroep
Om de gebiedsniveau-informatie beheersbaar te houden, zijn enkele gebiedsniveaus als basis gedefinieerd. Zij worden samen beheerd in één grote kerntabel die alle statistische sectoren van Vlaanderen en Brussel bevat. Deze is niét bedoeld om gebruiksvriendelijk te zijn. Voor handige verzameltabellen, ga naar gebiedsniveaus/verzamelbestanden
Alle andere gebiedsindelingen kunnen gedefinieerd worden in functie van deze basis. Om de kans op fouten te verkleinen en de transparantie te verhogen, verzamelen we deze allemaal in eenvoudige tabellen, per gebiedsniveau. Deze staan opgelijst in gebiedsniveaus/kerntabellen.
Om een nieuw gebiedsniveau aan te vragen, maak je een bestand zoals je daar aantreft. De naamgeving van deze bestanden is van de vorm basisniveau_nieuweafgeleide.xlsx
. Structuur van de bestanden is steeds zoals het voorbeeld hieronder. name basisniveau
mag leeg zijn maar de kolom moet aanwezig zijn. Vervang overal het woord basisniveau
door de gebiedsniveaucode van dit niveau. Vervang overal nieuweafgeleide
door de gebiedsniveaucode van je nieuwe gebiedsindeling.
basisniveau | Name basisniveau | nieuweafgeleide | Name nieuweafgeleide |
---|---|---|---|
41002 | Aalst | 41000 | Aalst (Arr.) |
Elk gebied van het basisniveau mag aan slechts één afgeleide toegekend worden. De code van het nieuweafgeleide gebied komt doorgaans meerdere keren voor.
Naast "gebied onbekend" wordt overal "gebied onbekend (Vlaanderen)" en "gebied onbekend (Brussel)" toegevoegd. Enkel op die manier kan Swing een correct totaal berekenen voor Vlaanderen en Brussel. Wanneer een bron enkel "gebied onbekend (om het even waar in België)" heeft, kan je geen correct totaal geven. Databeheerders gebruiken 99991 (Vla), 99992 (Bru) en 99999 (België) voor gemeenten. Op statsec wordt dat 99991ZZZZ en varianten. Wanneer er geen data voor Brussel beschikbaar is, hoef je ook geen gebied onbekend voor Brussel toe te voegen.
Voorzie ook een tekstje voor de metadata over gebiedsniveaus
Met de basistabel en de tabellen per gebiedsniveau werden SPSS scripts (zie gebiedsniveaus/scripts opgezet die het volgende doen:
- Map data_voor_swing/gebiedsdefinities: definitiebestand voor Swing; de lijst van gebieden en hun namen
- Map data_voor_swing/aggregatietabellen: aggregatietabellen voor Swing: dit is eigenlijk identiek aan de originele-aanvraagtabel in de meeste gevallen
- Map verzamelbestanden: bestanden met alle gebiedsindelingen samen, bouwende vanuit de statistische sectoren. Dit afzonderlijk voor de oude statistische sectoren (
statsec_2019
) en de nieuwe (statsec
). - Map data_voor_swing/uploadfiles. Dit zijn bestanden die je achteraf zelf kunt inlezen in Swing; ze bevatten metadata over de gebieden zelf (naam, code, wijktype)
Opgelet: zelfs als je enkel de wijken update, moet je ook de eerste helft van 2 geo_verzamel_aggregatie.sps draaien om de verzameltabellen te updaten, en 4 lijst_alle_gebieden_met_naam.sps om de uploadfiles met gebiedscode en gebiedsnaam aan te maken.
Het verwerkte bestand statsec als basis koppelen we aan een geografisch bestand van de statistische sectoren. Vervolgens kunnen we in GIS op basis van dat bestand het geografisch bestand maken per gebiedsniveau. Dit is dan eenvoudig een geografische aggregatie. De grenzen vallen per definitie allemaal mooi samen.
- Praktisch: maak een vereenvoudigde versie van de statsec (indien nog niet beschikbaar). Dit doen we in Mapshaper. Gebruik de optie "-clean" om er fouten uit te halen.
- Open de output in QGIS.
- Koppel aan een bijgewerkte versie van verwerkt_alle_gebiedsniveaus.xlsx
- Exporteer deze verrijkte versie van de sectoren naar een nieuwe shapefile om er vlot mee te kunnen werken
- Gebruik de GDAL-functie Samensmelten om de statsec die een gemeenschappelijke gebiedscode hebben op het nieuwe niveau tot één object te versmelten.
- Opgelet: bij deze operatie ontstaan soms artefacten; verdwaalde stukjes grens zonder betekenis. Dit kan je vermijden mits een goede cleaning van je basislaag. Gebruik je een nieuwe basislaag, controleer dan eens of ze goed is door eerst naar gewest samen te smelten en dan te controleren op artefacten._
- Verwijder kaart-objecten die geen zinvolle gebiedscode hebben (ggw7 met een ZZZZ code aan het strand; indelingen waar Brussel niet gedefinieerd is, ...)
- Converteer naar GeoJSON voor kiezen_op_kaart (verdere instructies daar te vinden; je kan dit pas doen nadat ABF de gebiedsniveaus heeft bijgewerkt)
Bij het draaien van de scripts worden alle relevante bestanden automatisch in de juiste map gezet. Enkel de shapefiles moet je manueel in de map data_voor_swing/shapefiles zetten.
Opgelet: soms is het nodig om niet enkel NAAR je gebiedsniveau te aggregeren, maar ook VAN je gebiedsniveau naar hogere gebiedsniveaus te aggregeren. Indien je dit nalaat, dan kan je de hogere gebiedsniveaus niet uitsplitsen naar je nieuwe gebiedsniveau. De basisstructuur van de hiërarchie van gebiedsindelingen wordt hieronder uitgelegd.
Dan laten we aan ABF weten dat er nieuwe gebiedsniveau informatie klaar staat, en lezen zij die in in Swing. OPGELET: in onze gebiedsdefinitie bestanden gebruiken we "naam_kort", wat door Swing niet herkend wordt. Ofwaal dus manueel dit aanpassen in de Excel files, ofwel Richard er nog eens aan herinneren dit aan te passen vóór upload. We moeten vervolgens nog enkele stappen uitvoeren:
- de uploadfiles zelf opladen
- kiezen op kaart updaten (enkel indien wijzigingen in de gebiedsniveaus die daar gebruikt worden)
- de metadata op https://provincies.incijfers.be/info/9900_gebiedsniveaus.html aanvullen.
- nieuwe gebiedsniveaus toevoegen aan het rapport met meer info over een gebied
- bij Geolevels: vul de velden InfoURL en Reportcode nog aan met de juiste verwijzingen en pas je (indien nodig) de sequencenr aan.
- bij AccesGroups>Extern>Geolevels verschuif je het geolevel van 'not visible' naar 'visible'.
- de update aanvullen in het logboek
- indien belangrijke wijzigingen: een nieuwe release maken en dit per mail melden aan geïnteresseerde partners
- bij nieuwe wijken slaan we gaten in niet-aggregeerbare data. We kijken even of hier een nieuwe versie van gemaakt kan worden (bv. eenvoudig voor rijksregister). Geef dit door aan wie data op dit niveau verwerkt (Rudy, Filip, Hanne). Aanvulling: bij een nieuwe update gaat het ook mis voor de wijken die niet werden aangepast. Laadt dus steeds de data volledig opnieuw in.
- breng de organisaties die ons volgen op de hoogte van nieuwe wijken (Opgroeien, IMA, Arvastat, VGC, HOPLR). De laatste mail gewoonlijk te vinden met onderwerp "update gemeentegedragen wijken"
- indien er nieuwe wijken zijn, doe een update van de record op metadata.vlaanderen.be te updaten, zodat dit ook op Geopunt zichtbaar is. Enkel het versienummer van de Release en de publicatiedatum moeten aangepast worden
Om data te laten optellen en om gebieden uit te kunnen splitsen, moeten er aggregatietabellen voorzien worden. Die bevatten informatie van het type gebied X en gebied Y tellen op tot gebied op hoger schaalniveau A. Deze vormen deels een hiërarchie. Wanneer dat het geval is, dan is het niet meer nodig om als V optelt tot W en W tot X ook nog eens te definiëren hoe V optelt tot X.
Opmerkingen:
- We zitten met een dubbele hiërarchie zolang de twee versies van gemeenten in gebruik zijn.
- Onze wijkindeling aggregeert wel naar gemeente, maar niet naar deelgemeente.
- Een heel aantal indelingen zijn een "doodlopend straatje" dat niet verder aggregeert naar hogere gebiedsniveaus, behalve doorgaans naar gewest. Echter is er geen bovenliggend gebied dat Brussel, Vlaanderen en onbekende gebieden omvat. Als er dus een gebied is dat zowel Vlaamse als Brusselse gebieden omvat, dan kan dit niet verder geaggregeerd worden.